или как Ковид направи дегустации от нов вид

Като търговец на българско вино и шоколад най – любимият ми начин за спечелване на нови клиенти са дегустациите. Обикновено се събираме на подходящо място до 25 човека и дегустираме около 8 различни български вина и също толкова вида шоколад. Преди да избухне Корона кризата и през ума ми не е минавало, че дегустациите могат да минат на онлайн режим. Е, стихията дойде неочаквано, но вместо да се удавя във всичкото вино, което стоеше непродадено, реших да се хвана по течението и то ме отведе към нов вид продукт, а именно виртуалната дегустация.

В началото и аз самата не бях наясно как точно ще се случи една такава дегустация. Ако изпратя на хората по 8 бутилки от 750 мл., които трябва да изпият сами или със свой роднина, това определено заприличва на битов алкохолизъм, а не на дегустация. Тогава реших, че 4 различни вина, придружени с 2 шоколада, са напълно достатъчни. И форматът за първата дегустация беше готов - 4 български сорта вино, бяло, розе и две червени, придружени с един светъл и един тъмен шоколад. Записаха се 15 човека, предимно приятели американци, живеещи във Висбаден, занесох им пакетите * с колата и се срещнахме в уречения ден и час в.... Zoom.

В началото на събитието си говорихме за България и българското вино - бях подготвила кратка презентация, която всеки участник можеше да види на екрана си. След подготвителната част пристъпихме към съществената, а именно дегустирането. Всеки участник сложи бутилките и шоколадите пред себе и започна(хме) да опитвам(е) подред. Можеше да задава въпроси и да дава мнение. Почти като на истинска дегустация, но с едно голямо предимство, както вметна един от гостите – ‘’I like it, I don’t even need to drive home‘‘.

След първата дегустация бях убедена, че това е продукт, с който искам да продължа. И не след дълго се появи и втората подобна, и третата ... Но има нещо, което определено не ми допада и това са големите бутилки от вино от 750 мл. За мое съжаление, много малка част от българските винопроизводители правят малки бутилки на винт от 250 или 375 мл. От винарните, с които работя, само една предлага малки бутилки * и определено е големият победител в случая. Хубавата новина е, че повече винарни започнаха да се замислят върху производството на малки бутилки, така че скоро винените дегустации ще заприличат в по- голяма степен на реалните – повече различно вино в поносимо количество.

Форматът на виртуалните дегустации си струва да бъде разработен. Те няма да заменят реалните, но пък могат в много по-голяма степен да популяризират българските продукти, които продавам. Не е нужно да си в района на Франкфурт, за да участваш в някоя дегустация (може да си навсякъде в Германия, даже и Европа), няма нужда да се търси подходяща локация, както и да се мисли как да се прибереш след събитието. Нужни са само надеждни пощи и добра интернет връзка (и малко визионерство от страна на българските винопроизводители).

Ако искате да проверите дали това е вашият тип дегустация, може да се запишете за предстоящата на 6 ти юни (wines & roses and some chocolates), когато по случай Фестивалът на розата ще пробваме 4 малки бутилки вино от Розовата долина, към които ще добавим 2 вида български био & веган шоколад.

Един пакет струва 34 евро Винарната се казва Шато Копса

За повече информация и поръчки:

eMail: info@magivinum.de

web: magivinum