Какво е Bitcoin? Как функционира Blockchain? Валута ли е Cryptocurrency?

Bitcoin (от английски „парченце монета“) е първата от така наречените дигитални валути. Bitcoin се появява на бял свят за първи път през 2008 година в един пейпър публикуван от Satoshi Nakamoto. Не е ясно, дали това е реална личност, организация или просто псевдоним. Заедно с това е представен и client software, който е Blockchain базиран и представлява една децентрализирана система за разплащане. Технологията разчита на Information Redundancy, което означава, че транзакциите се запазват и потвърждават в множество client nodes, вместо в централен сървър, а сигурността е гарантирана от криптографски алгоритми. В медиите често наричани криптовалути, всъшност Bitcoin & co формално погледнато не са валути, а просто разплащателно средство. Множество специалисти ги наричат също commodities / стоки. Появата им и огромния успех през 2017 според специалистите се дължи на натрупаното разочарование от банковата система. Множество специалисти също посочват като причина интереса на криминални структури и диктатори изпаднали в изолация.

Как всичко функционира? Ако искате просто да притежавате Bitcoins можете да си поръчате usb-stick. Това е най-сигурният метод. Друга възможност е Bitcoin Wallet, който има предимството, че веднага може да се извършват транзакции, но пък винаги има опасност провайдера да фалира или да изчезне. Пример за това е борсата Mt. Gox. Един от пионерите, стартирал през 2010, японската борса бе най-големият провайдър на Bitcoins (над 70% от търговията на Bitcoins), но през Февруари 2014 обяви фалит след като голяма част от Bitcoins мистериозно изчезнаха. Това показва, че колкото и да е хубава идеята, трябва много да се внимава, тъй като системата е много уязвима.

Как мога да започна? Преди да започне човек трябва да е наясно какво иска да прави. Възможностите да се профитира са много. Най-тривиалното “buy and hold” стратегия, като при акциите. Купуваш и чакаш докато курса стигне очаквана от теб стойност. За тази цел може да си откриете Bitcoin Wallet или Bitcoin Account при някой от множеството провайдери. Водещи са естествено bitcoin.com един от сайтовете с много богата информация, bitcoin.de лидер в Германия, bitcoin.org богата информация на много езици, spectrocoin.com водеща европейска борса със same-day-SEPA, може да се купува с кредитна карта, kraken.com една от най-големите европейски борси също със same-day-SEPA и т.н. Тук внимателно трябва да се избере надежден провайдър, тъй като опасността от фалит е реална.

Друга възможност? Bitcoin Mining, Това означава вие участвате в развитието на транзакциите. По този начин човек може да профитира от предоставянето на Hardware за калкулиране на транзакциите. За да може обаче възнаграждението да е повече от похарчената енергия трябва да се закупи специален Hardware. Bitcoin Mining с нормален лаптоп или персонален компютер със сигурност ще е на загуба.

Повече информация за Bitcoind wallets, Bitcoin mining, алтернативи на Bitcoin mining, други Cryptocurrencies, продукти и фондове базирани на Cryptocurrencies очаквайте в следващите постове.