Има ли алтернативи на Bitcoin и кои са те?

Отговорът е еднозначен, има и то много. Според coinmarketcap.com в момента има над 1400 криптовалути, възникнали след Bitcoin (още известни като Altcoins), които може да се търгуват на над 7500 пазари. Обща пазарна капитализация на Bitcoin + Altcoins е над 550 милиарда щатски долара. Развитието на криптовалутите е наистина изумително, на 8-ми януари тази година общата пазарна капитализация достига дори връх от над 800 милиарда долара. Но нека разгледаме кои са най-популярните и считани за най-перспективни криптовалути.

Ethereum (ETH): Втората по пазарна капитализация (към датата на написване на статията около 100 милиарда срещу около 200 за Bitcoin) криптовалута се радва на много добър прием сред майнърите (хора предоставящи хардуеър за изчисяване на транзакциите срещу възнаграждение). Възникнала през 2014 Ethereum принадлежи към Ethereum Foundation, която е швейцарска организавия с идеална цел. Предлага отворена платформа за създаване на децентрализирани приложения, използващи blockchain технологияата.

Ripple (XRP): На второ място не само заради пазарната капитализация (55 милиарда), но и поради това, че е смятана сред експертите, за една от най-перспективните криптовалути. От други ентусиасти пък е отхвърляна, поради факта, че е затворена криптовалута. Майнинг тук е невъзможен, изпълнява се от собствениците. Насочена е изцяло към минимиране на таксите за трансфер между банки. Въпреки това Ripple впечетлява с приемственост сред повечето от най-големите финансови институти, като UBS, American Express, UniCredit, BBVA, etc. Друго с което може да се похвали е 1500 транзакции за секунда, висока скалируемост и капацитети да обслужи повече движения от Visa.

Litecoin (LTC): Една от топ 10 криптовалути според пазарната капитализация, но също така една от най-харесваните от специалистите. Появява се на бял свят още 2011 и тогава е известна като малкия брат на Bitcoin. Други сравнения са, че ако Bitcoin е злато, то Litecoin е сребро. Основното предимство на криптовалутата е скоростта. Поради способността си да генерира блокове 4 пъто по-бързо от Bitcoin,Litecoin може да потвърждава транзакции много по-бързо и да обработва далеч повече от тях за единица време. Това се дължи до голяма степен и на използвания хешинг алгоритъм Scrypt, който е по-малко комплексен.

Dash (DASH): Все още една от водещите криптовалути, Dash стартира през Януари 2014 под името Darkcoin, като предлага високо ниво на сигурност и транзакции, които са практически невъзможни за проследяване. От това става ясно коя е целевата група на криптовалутата :-) По-късно се преименува в Dash, но това не променя почти нищо в началния сетъп.

IOTA (IOTA): Една от топ 10 криптовалути по пазарна капитализация, известна като една от най-иновативните е първата криптовалута, която използва Tangle механизъм, известен още като next generation blockchain вместо blockchain. Този механизъм обещава нулеви транзакционни разходи и безкрайни възможности за скалиране. Името подсказва, че криптовалутата е насочена към Internet of the Things (IoT) уреди, като автомобили, смарт хоум - хладилници, перални и прочие, всички свързани, обменящи информация и осъществяващи транзакции.

Steem (STEEM): Това е една наистина cool криптовалута, инспирирана от ратинг системите в социалните медии и свързана със (Steemit)[https://steemit.com]. Дава възможност на хора, които постват интересни материали да бъдат възнаградени. 50% от възнаграждението получава този, който публикува и 50% получава този, който гласува. Steemcoin могат да се прехвърлят на други борси и там да се обменят срещу други криптовалути или валути.

Peercoin (PPC): Много интересна криптовалута, целяща да минимира високата цена за майнинг и да постигне максимална сигурност за минимална цена. Уникална криптовалута, базирана на Bitcoin, но представя хибриден модел за сигурност - Proof of Work (PoW) и Proof of Stake (PoS). Освен това codebase е изцяло open source. Около 1% от криптовалутата годишно е осигурен за майнърите.

Feathercoin (FTC): Възникнала през 2013 feathercoin е fork на Litecoin. Както името подсказва основната цел е максимиране на скоростта и минимиране на ресурсите за калкулиране на транзакця. В това отношение Feathercoin може да се похвали с около минута за създаване на блок и около една десета от времето за потвърждаване на транзакция сравнено с Bitcoin. Наградата за майнерите участвали в потвърждението на една транзакция е 40 coins. Характерното за Feathercoin, е че за пръв път използва NeoScript вместо SHA-256, който е по-малко сложен, но пък е доста интензивен от към процесорно време.

Към днешна дата имаме перфектна джунгла от криптовалути, повечето реализират много интересни идеи. Дали ще просъществуват и как ще се развият нещата е много трудно да се прецени. Едо е яасно, технологията се развива и има голямо бъдеще, в каква форма обаче това ще се случи е все още неясно.